W jakich branżach wymagane są badania sanitarno-epidemiologiczne?

Badania sanitarno-epidemiologiczne mają na celu wykrycie lub wykluczenie chorób, które uniemożliwiają pracę w kontakcie z ludźmi oraz żywnością. Są to między innymi takie choroby jak salmonelloza, czy gruźlica. Dlatego pracownicy, którzy są zatrudnieni na stanowiskach wymagających kontaktu z pożywieniem, czy też stałego kontaktu z ludźmi są zmuszeni do wykonywania badań sanitarno-epidemiologicznych. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź w jakich branżach jest to konieczny warunek zatrudnienia.

Kto musi wykonać badania sanitarno-epidemiologiczne?

Warto wiedzieć, że koniecznością wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych są objęci pracownicy różnych zawodów, które łączy przede wszystkim kontakt z pożywieniem. Dotyczy to nie tylko jedzenia przeznaczonego bezpośrednio do spożycia, ale też produktów, które są przeznaczone do pakowania tej żywności. Obowiązek badań nałożony jest zatem na osoby zatrudnione w sektorze gastronomicznym, czyli dotyczy między innymi kucharzy, piekarzy, baristów, kelnerów. Oczywiście obejmuje również sprzedawców w piekarniach, cukierniach oraz pracowników firm zajmujących się cateringiem. Co istotne, na badania są także kierowani zatrudnieni w zakładach zajmujących się produkowaniem leków i dystrybuowaniem wody pitnej. Oprócz tego badania do pracy muszą wykonać pracownicy szpitali i hospicjów. Badania są także niezbędne nauczycielom przedszkola i opiekunom w żłobkach, ponieważ mają kontakt z dziećmi poniżej 6 roku życia. 

Jakie czynniki są jeszcze ważne?

Obowiązki nie dotyczą jedynie osób, mających kontakt z jedzeniem, ale też pracowników sektora usługowego. Badania do pracy na obecność bakterii z grupy Shigella i Salmonella muszą zrobić fryzjerzy, masażyści i fizjoterapeuci oraz pracownicy spa, salonów piękności, basenów oraz saun.